Irak’ta Yerleşik Firmaların İhracatçılarımızı Hedef Alan Dolandırıcılık Girişimleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Odamıza gönderilen ekteki 02.10.2024 tarihli yazıda, Bağdat Ticaret Müşavirliği tarafından alınan bir yazıya atfen, Irak’ta yerleşik bazı kişilerin, Iraq Infrastructural Project & Reconstruction Contract Office (IIPRCO) ve Iraq Rehabilitation Construction Commission (IRRCC) gibi sahte kurum isimleri kullanarak Türk ihracatçıları ile irtibata geçtikleri, bu kişilerin Irak devleti adına hareket ettikleri ve resmi kurumlar olduklarını iddia ettikleri belirtilmiştir. Bu kişilerin, yüklü miktarda sipariş ve peşin ödeme taahhüdüyle güven kazanmaya çalıştıkları, sonrasında ise farklı gerekçelerle para talep ederek dolandırıcılık teşebbüsünde bulundukları vurgulanmıştır. Irak’ın yeniden imarı alanındaki projelerle ilgili yetkili oldukları izlenimi veren bu sahte kurum veya şahısların, Irak devlet kurumlarının ismiyle farklı türde sahte evrak da düzenleyebildikleri belirtilmektedir.

Bu sebeple, firmalarımızın bu konu ile ilgili dikkatli olmasının, bağlantı kurmadan önce söz konusu kurum veya şahısların doğru olup olmadığının araştırılması ve gerektiğinde Bağdat Ticaret Müşavirliğimiz ile irtibata geçmelerinin önem arz ettiği vurgulanmıştır.

Üyelerimize saygıyla duyurulur.