Dersaadet Kütüphanesi, Bilgi Deryasına Açılan Kapı

60. Kütüphane Haftası Etkinlikleri (25 – 31 Mart 2024)

Tarihi 25 Mart 2024 / 31 Mart 2024
Yeri Liman Hanı
Dersaadet Kütüphanesi, Bilgi Deryasına Açılan Kapı

140 yılı aşkın köklü geçmişi ile yüzlerce yayın, proje ve etkinlik kapsamında hizmet veren İstanbul Ticaret Odası, eski Ticari Bilgi Merkezi’ni yeni nesil kütüphanecilik anlayışıyla revize etmiştir. “Dersaadet Kütüphanesi” ismiyle İstanbul’un ekonomik, sosyal, kültürel ve turizm merkezi Eminönü’nde yer alan tarihî Liman Hanı’nda hizmete sunmuştur.

Kütüphanemiz; ticarî, ekonomik, finansal ve iş dünyasına yönelik çeşitli alanlarda araştırmacı ve kitapseverler için bilgiye açılan bir kapı olmayı hedeflemektedir. Bir ihtisas kütüphanesi olarak Dersaadet Kütüphanesi’nin misyonu, İstanbul özelinde yapılacak çalışmalara da rehberlik etmektir.

Öncelikli teması “İstanbul ve Ticaret” olarak belirlenen kütüphanemizin koleksiyonları; “İstanbul Koleksiyonu”, “İstanbul Ticaret Odası Yayınları Koleksiyonu”, “Ticaret ve Ekonomi Koleksiyonu”, “Nadir Eserler Koleksiyonu” ve “Genel Koleksiyon” olarak sıralanmaktadır. Aynı zamanda “Dijital Kütüphane” ile birlikte kütüphanemizin ikinci katında, bireysel ve grup çalışmalarına olanak sağlayan araştırma ve çalışma salonlarımız bulunmaktadır.

Dersaadet Kütüphanesi, İstanbul’un tüm tarihî ve kültürel mirasının sorumluluğunu taşıyan İstanbul Ticaret Odası yayınlarına -basılı ve dijital ortamda- erişim imkânı sunmaktadır. Kütüphane geniş ve zengin koleksiyonu ile İstanbul’un kültürel, sanatsal, coğrafî ve iktisadî hayatını keşfetmek isteyen kitapseverleri ve İstanbul sevdalılarını beklemektedir.

Bu yıl içerisinde 25-31 Mart tarihleri arasında kutlanacak olan 60. Kütüphane Haftası’nın ana teması “Sürdürülebilirlik ve Kütüphaneler” olarak belirlenmiştir.

Her yıl mart ayının son pazartesi günü ile başlayan hafta "Kütüphane Haftası" olarak kutlanmaktadır. Kütüphane haftasının amacı; toplumsal gereksinimleri karşılayan ve her türlü bilgi kaynağını etkin biçimde sunan kütüphanelerin faaliyetlerini destekleyerek geliştirmektir. Kütüphaneler, bilim insanları için gerekli basılı ve elektronik kaynakları sağlayarak araştırmaların yapılmasına, çözümlerin ortaya çıkarılmasına imkân sağlamaktadır. Ayrıca kütüphaneler; iklim değişikliği, enerji kaynakları, ekonomik eşitlik gibi küresel sorunlara çözüm geliştirilmesi çalışmalarında da etkin olmaktadır. Bu çerçevede 60. Kütüphane Haftası’nda, Odamız Dersaadet Kütüphanesi ana temasına uygun olarak aktif rol oynayacaktır.