113 yıllık imparatorluk emaneti İTO korumasında

Eminönü’nde Mimar Vedat Tek imzalı en önemli yapılardan 113 yıllık Liman Han’ın yenileniyor. Bu süreçte, binanın döneminin tüm özelliklerini barındıran ve yıkılma tehlikesi taşıyan ön cephesi çelik konstrüksiyon askı ile koruma altına alındı.

113 yıllık imparatorluk emaneti İTO korumasında

Türk mimarisinin yüz akı mimar Vedat Tek’in şaheseri olarak gösterilen Eminönü’ndeki 113 yıllık Liman Han’ın restorasyonunda önemli bir aşamaya gelindi. Kötü zemini sebebiyle denize doğru kayan ve bölgede ciddi tehlike oluşturan yapının, döneminin neredeyse tüm özelliklerini barındıran ve yıkılma tehlikesi taşıyan ön cephesi çelik konstrüksiyon ile askıya alınarak koruma altına alındı.

Restorasyon projesi Koruma Kurulu tarafından onaylandı ve ilgili kurumlardan da gerekli yasal izinlerin alınması sonrasında restorasyon çalışmalarına başlandı.

14 YILDIR ODADA

İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 2006 yılından bu yana mülkiyetinde bulunan ve zaman içinde tarihi handa restorasyon kapsamında önce, Koruma Kurulu tarafından tescillenmiş olan çini, mermer kaplama, ahşap kapı ve pencere doğramaları ile demir ferforje elemanların söküm işlemleri uzmanlar eşliğinde tamamlandı. Ardından sökülen bu mimari ögeler, restorasyon uygulamalarında tekrar kullanılmak üzere sahada oluşturulan atölyelerde restore edildi. Söküm işlemlerinin sonrasında ise yapının ön cephesi askıya alınarak koruma altına alındı.

İMPARATORLUK EMANETİ

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Liman Han’ın restorasyonuyla ilgili olarak İTO’nun Eminönü’ndeki Merkez Binası’nda gazetecilere açıklama yaptı. Avdagiç, “Liman Han bize İmparatorluktan emanettir. Bu emaneti, aslına sadık kalarak geleceğe aktaracağız. Daha yüzlerce yıl, çamur zeminin içinde sağlam bir kale gibi yükselmesini sağlayacağız” dedi. Avdagiç, yapının denize doğru kaymasına neden olan kötü zeminin iyileştirilerek deprem yönetmenliğine uygun hale getirilmesi sonrasında, yapının arka kısmının aslına uygun bir şekilde yenileneceğini açıkladı.

18 AYDA BİTECEK

Restorasyonun 18 ay içinde tamamlamayı öngördüklerini belirten Şekib Avdagiç, şöyle konuştu: “Restorasyon projesi titiz bir sürecin ardından Koruma Kurulu tarafından onaylandı. İlgili kurumlardan da gerekli yasal izinlerin alınması sonrasında restorasyon çalışmalarına başlandı. Her şey takvimimize uygun işliyor. Türk mimarisinin yüz akı mimar Vedat Tek’in bu şaheserine sahip çıkmak bizim en büyük görevimizdir. Dolayısıyla Liman Han projesine, İstanbul’a karşı olan sosyal sorumluluk projemiz olarak bakıyoruz” dedi.

TARİHİ ÖN CEPHE

Avdagiç, binanın en önemli kısmının ön cephesi olduğunu söyledi. “Binanın en önemli kısmı olan ve mutlaka korumamız gerektiğini düşündüğümüz tarihi ön cephesiyle ilgili çalışmayı başlattık” diyen Avdagiç şöyle konuştu: “Çok tehlikeli ve riskli bir safhaydı. Çünkü denize doğru artan eğimiyle bölgede ciddi tehlike oluşturuyordu. Hem çevre için tehlike arz ediyordu, hem de tarihi dokusunun bozulmaması gerekiyordu. Uzmanlar, mimar ve mühendisler eşliğinde, çok dikkatli ve özenli bir çalışmayla ön cepheyi, çelik konstrüksiyon ile askıya aldık. Arka kısım ise komple İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayladığı projeye uygun şekilde yenilenecek. Bu yenileme bittiğinde, bina içinde uzmanlar eşliğinde sökülen mimari ögeleri de yenileme uygulamalarında tekrar kullanarak, restorasyonu tamamlayacağız” diye konuştu.

KÜLTÜREL AMAÇLI KULLANILACAK

Liman Han sarayın baş mimarı olan Vedat Tek tarafından 1907 yılında inşa edilir. İlk yapıldığı andan itibaren ticari amaçlı olarak kullanılan Liman Han, yaklaşık 100 yıl kesintisiz olarak hizmet verdikten sonra yalnızlığını yaşamaya başlar. Liman Han 2006 yılından bu yana İstanbul Ticaret Odası’nın mülkiyetinde bulunuyor. Yenilemesi 2021 yılının ortasında bitecek olan tarihi emanet, yalnızca eğitim ve kültürel amaçlı kullanılacak.

Sosyal Medyada Biz

ITO Symbol