Maksadı ihtiyaç değil spekülasyon olana yurtdışı swap imkanı kapandı

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bankaların swap işlemlerine sınırlama getiren kararını değerlendirdi. Avdagiç, "Maksadı ihtiyaç değil de spekülasyon olana yurtdışı swap imkanı kapandı. Ekonomi yönetimimiz bu fırsatı değerlendirmelerine müsaade etmeyecek” dedi.

Maksadı ihtiyaç değil spekülasyon olana yurtdışı swap imkanı kapandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben'in bankalara ilettikleri talimatların uygulamasını yakından izleyeceklerini söylemesinin ardından BDDK'ya iş dünyasından destek geldi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, bu tarihi öneme sahip süreçte, kamu bankalarının reel sektörün yanında yer alırken, özel bankaların da taşın altına ellerini koymalarını beklediklerini söyledi.

SPEKÜLATÖRLERE 'TL'DEN ELİNİ ÇEK' MESAJI

Avdagiç, "BDDK'dan bankaların swap işlemlerine sınırlama kararı için BDDK spekülatörlere 'TL'den elini çek' mesajı verdi. Bu kararın küresel ölçekte koronavirüsün (Kovid-19) oluşturacağı tahribatla ilgili olduğunu da unutmamak gerek. Bu mekanizmanın daha sağlıklı biçimde işleyeceği günlere de yakında kavuşacağımıza inanıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

İHTİYACI OLAN İÇİN TCMB'DEN SWAP İMKANI AÇIK

Avdagiç, bankaların piyasa koşullarında swap imkanlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), üzerinden sağlayabilmesinin mümkün olduğunu belirterek, "Maksadı ihtiyaç değil de spekülasyon olana yurtdışı swap imkanı kapandı. Ekonomi yönetimimiz bu fırsatı değerlendirmelerine müsaade etmeyecektir. BDDK, finansal kuruluşlara 'TL'yi KOBİ'ye ver, yurtdışına verip dolar alma' diyor" şeklinde konuştu.

BDDK Başkanı Akben'in de yurtiçinde yapılacak swaplara yönelik herhangi bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını kaydeden Avdagiç, "Dolayısıyla ihtiyacı olan için TCMB'den swap imkanı açık, spekülasyon peşinde koşana ise yurtdışından swap işlemleri kapalı" diye konuştu.

Sosyal Medyada Biz

ITO Symbol