Yabancıların Çalışma İzni Değerlendirme Kriterlerinde Yapılan Düzenlemeler

Sayın Üyemiz;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının internet sayfasında yayımlanan 1 Ekim 2024 tarihli duyuruda; Uluslararası İşgücü Kanunu Uygulama Yönetmeliği’nin Ek maddesi gereğince uygulanan “Çalışma İzni Değerlendirme Kriterlerinin, aynı Yönetmeliğin 22’nci maddesi gereğince güncellendiği, yeni çalışma izni değerlendirme kriterlerinin 1 Ekim 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe konulduğu bildirilmektedir.

Yabancıların çalışma izni değerlendirme kriterlerinin, bunlardan özellikle bir yabancı için en az beş Türk vatandaşı istihdam şartı ile uzmanlık ve ustalık gerektiren işler dışındaki diğer iş ve mesleklerde yabancıya ödenecek ücretin, asgari ücretin 1,5 katı olması kriterlerinin esnetilmesi, yabancılara çalışma izni verilmesinin kolaylaştırılması hususlarındaki Odamız görüşleri; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üst düzey yetkililerinin katılımlarıyla gerçekleştirdiğimiz toplantılarda dile getirilmek; başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere TOBB’a, ilgili kurum ve kuruluşlara iletilen İş Dünyasının Talep ve Beklentileri Raporunda ve yapılan girişimlerde yer verilmek suretiyle Odamız tarafından sıklıkla gündeme getirilmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Çalışma İzni Değerlendirme Kriterlerinde yapılan düzenlemeler sonucunda; değerlendirme kriterlerinden özellikle “ücret” ve “istihdam” kriterlerinin esnetilmesi ve yabancılara çalışma izni verilmesi sürecinin kolaylaştırılması yönündeki Odamız görüşleri karşılık bulmuş,  girişimlerimiz olumlu sonuçlanmıştır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca güncellenen Çalışma İzni Değerlendirme Kriterlerinde yapılan önemli düzenlemeler ekli Bilgi Notu’nda özetlenmiştir.

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla,