İstanbul Ticaret Odası, hem İstanbul’un sahip olduğu değerleri yükseltmek hem de üyelerinin ticaret hayatında işlerini kolaylaştırmak için çalışmaktadır.
Ticaret Sicili Müdürlüğü 11.06.1996 tarihinden itibaren İTO bünyesinde hizmet vermektedir.
VERİLEN HİZMETLER
- Türk Ticaret Kanunu ve Ticaret Sicili Yönetmeliği ile iş çerçevesi çizilmiştir. Ticaret Bakanlığı’nın yazılı emir ve talimatlarına bağlı olarak gerçek kişi işletmeler, sermaye şirketleri, kooperatifler ile Vakıf ve Dernekler tarafından kurulan ticari işletmelerin kuruluşu, kuruluşta tescil edilen hususlardaki değişikliklerin tescili ve kayıt silme işlemlerini yaparak kayıt altına almak,
• Sicil kayıtlarını incelemeye açık bulundurmak, ticari işlerde güveni ve doğruluğu sağlamak, başvuruların gerçeğe uygunluk araştırmasını yapmak,
• Yetki Belgeleri, Merkez Nakil Belgesi, Sicil Tasdiknamesi, Sicil Kayıtları Suretleri, İhale Belgeleri, Seçim Belgeleri, Tapu Yetki Belgesi, İflas Konkordato Belgesi düzenlemek,
• Tescil başvurularını Mersis (Merkezi Kayıt Sistemi) üzerinden de tescil ederek, Mersis’teki kayıtları güncellemek,
• Sicil evraklarını sicil numarası altında elektronik ortamda arşivlemek,
• Başta adli merciler olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarınca sicil kayıtlarına ilişkin gelen yazılara cevap vermek,
• “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” gereği, gerçek kişi, kooperatif ve sermaye şirketlerinin kuruluş sözleşmelerindeki imza tasdikleri, defter tasdikleri ile işletme unvanı altında imza beyanı düzenlemek,
• Kesintisiz hizmet sunmak adına İTO Bilgi Hattı olarak kurulan 444 0 486 numaralı çağrı merkezi aracılığıyla üyelerden gelen soruları yanıtlamak.
BİRİMLER
Eminönü Merkez Bina;
• Sicil Birimi
• Yazışma Birimi
• Veri Kontrol ve Koordinasyon Birimi
Bölge Temsilcilikleri;
• Perpa Bölge Temsilciliği
• Giyimkent Bölge Temsilciliği
• Anadolu Yakası Bölge Temsilciliği
İstanbul Ticaret Odası tarafından; 5174 sayılı TOBB Kanunu’nun 26. maddesi uyarınca dış ticaret faaliyetlerine yönelik belgeler verilmektedir.
Bu kapsamda İTO tarafından ATA Karnesi, TIR Karnesi’nin yanı sıra A.TR Dolaşım Belgesi, EUR.1 Dolaşım Belgesi, Menşe Şahadetnamesi, FORM A, EURMED Dolaşım Belgesi gibi belgeler verilmektedir. Söz konusu belgelerden ATA ve TIR Karnesi hariç diğer belge işlemleri, Eminönü Merkez, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM), Çatalca, Anadolu Yakası Bölge Temsilciliği olmak üzere dört ayrı noktadan gerçekleştirilmektedir.
İTO kendisine kayıtlı küçük sanayi işletmelerinin mevcut makine parkı ve iş gücüyle 1 yıllık sürede kaç birimlik üretim yapabileceğini belgelemek amacıyla kapasite raporlarını düzenler.
Kapasite Raporu alan üyelerin talebine istinaden, ihalelerde fiyat avantajı sağlayan Yerli Malı Belgeleri de İTO tarafından düzenlenmektedir.
Fire Oranı Tespiti
İşletmeler için maliyet unsuru olan fire oranları İTO fire kitabında yer almaktadır. Fire kitabımızda bulunmayan bir ürün için gelen talep doğrultusunda fire oranı belirlenmektedir.
Fatura Tasdik İşlemi
İlgili Bakanlık tarafından belirlenen birim fiyat listelerinde yer almayan ve kamu inşa işlerinde kullanılan malzemelere ait faturaların uygunluk onayı yapılmaktadır.
Sayısal Takograf Kartı
Karayolu ile yolcu ve eşya taşımacılığı yapan ticari araçlarda kullanılan bir kontrol cihazı niteliğindeki sayısal
takograf cihazlarının çalışmasını sağlayan, sayısal takograf kartı başvuru kabul ve dağıtım işlemleri yapılmaktadır.
İstanbul Ticaret Odası sosyoekonomik açıdan önem arz eden finans, KOBİ destekleri, AB uygulamaları, yatırım, vergi, çeşitli mevzuat ve dış ticaret konularında düzenli olarak seminer, toplantı ve eğitim programları düzenlemektedir.
Bununla beraber, ulusal ve uluslararası ticaretin önemli aktörleriyle periyodik toplantılar organize etmekte, ticaret hacmimizin büyümesi, iş dünyasının talep ve beklentilerinin çözümlenmesi
Yatırım Teşvik Sistemi, ihracata yönelik destekler, AR-GE ve teknoloji destekleri, istihdam teşvikleri vb. ile ilgili mevzuat takip edilmekte; önemli gelişmeler hakkında üyelerimiz bilgilendirilmekte; Türkiye’de şirket kurmak, yatırım veya ticaret yapmak isteyen yabancılara yönelik bilgilendirme ve yönlendirme faaliyetleri gerçekleştirilmektedir.
Ekonomik kararların alınmasında, ticari faaliyetlerin yönlendirilmesinde, paranın satın alma gücündeki değişimlerin tespitinde kullanılan Fiyat İndeksleri, İstanbul Ticaret Odası tarafından 1927 yılından beri hesaplanıp yayınlanmaktadır.
Ekonomi ve ticaret dünyası için temel enflasyon göstergelerinden olan ve ilgili otoriteler tarafından kaynak olarak gösterilen İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi ve Toptan Eşya Fiyatları İndeksleri aylık olarak, Odamız veri tabanı kaynaklı Yabancı Sermaye Durum Raporu ise yıllık olarak hazırlanmaktadır.
Odamız hizmetlerinin değerlendirilmesine yönelik gerçekleştirilen anket çalışmaları kapsamında seminer, panel ve fuar organizasyonları, Mesleki Eğitim Kursları gibi Odamız hizmetlerine iştirak eden kişilerle yapılan memnuniyet değerlendirme anketleri, SPSS istatistik bilgisayar programı ile değerlendirilmektedir.
TOBB bünyesinde 81 ilde kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurullarının İstanbul’daki koordinatörü olan İstanbul Ticaret Odası, İstanbul’un kadın girişimci potansiyelinin nicelik ve nitelik bakımından geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla çeşitli projeler hayata geçirmektedir. İTO, düzenlediği çeşitli eğitim
faaliyetleriyle girişimcilik kültürünün ilimizdeki kadınlar arasındaki gelişimin
1885 yılında yayın hayatına başlayan İstanbul Ticaret Gazetesi, dünyanın en eski ekonomi gazetelerinden birisidir. Haftalık olarak yayınlanan gazetemiz, 2019 yılı itibarıyla 3000’i aşkın sayıya ulaşmıştır. İstanbul Ticaret Odası üyelerinin ve Türkiye’nin; uluslararası ticaretten daha fazla pay alan, küresel boyutlardaki siyasi ve ekonomik oluşumları kendi yararı doğrultusunda yönlendirebilen bölgesel bir güç olmasına katkıda bulunma vizyonuyla hareket etmektedir.
Bu doğrultuda hem matbu olarak hem de dijital ortamlarda en son gelişmeleri aktarmak için haftalık olarak yayınlanmaya devam etmektedir.
Odamız dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında, üyelerimize belge işlemlerini cep telefonlarından, tabletlerinden ve bilgisayarlarından hızlı, güvenli ve pratik bir şekilde yapabilmesine olanak sağlanmıştır.
Üyelerimiz İTO Kurumsal Portal’dan, istatistiki bilgilere, TEFE-TÜFE oranlarına, firma bilgileri, fuar ve etkinlik duyurularına ulaşabilmektedir. Ayrıca tüm e-imzalı belgelere dijital olarak erişebilmekte, basılı belgeleri kargo aracılığıyla alabilmekte, aidat işlemlerini online olarak kredi kartıyla ödeyebilmektedir.
Tescil belge sorgulama ve doğrulama işlemleri e-Devlet ve web portal üzerinden yapılabilmektedir.
Böylece üyelerimiz Odamız ve Bölge Temsilciliklerine gelmeden gerekli bilgi ve belgelere kolaylıkla erişebilmektedir.
Kesintisiz hizmet sunmak adına İTO Bilgi Hattı olarak kurulan Çağrı Merkezimiz, 444 0 486 numarada hizmet vermektedir. Çağrı Merkezimiz sayesinde sorunlara hızlıca çözüm bulunmakta, üyelerin işlerine ara
vermeden istedikleri bilgiye kolaylıkla ulaşılabilmeleri sağlanmaktadır.
İstanbul Ticaret Odası, ilk defa 1893 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde Şikago Sergisi’ne katılarak başlattığı “İstanbul Ticaret Odası ile tüm Türkiye’ye Fuarlar ve İhracat” hizmetini büyük bir ivme ile sürdürmektedir.
İstanbul Ticaret Odası, Türkiye’de fuarcılığın gelişimi için sektör mensuplarına geniş yelpazede birçok hizmet sunmaktadır. Türk reel sektörünün yurt dışı fuarlarına iştirakini, yurt içinde düzenlenen fuarlarda ise
yurt dışından doğru ve profesyonel ziyaretçilerin katılımlarını sağlamaktadır.
Bu çerçevede, her yıl 3 kıtada, 14 ülkede, 24 şehirde ortalama 36’yı aşkın global fuarda yaklaşık 3.000 firmaya, T.C. Ticaret Bakanlığı’nın görevlendirmesi ve yetkilendirmesi ile Milli Katılım organizasyonu gerçekleştiren İstanbul Ticaret Odası, katılımcı firmalarına A’dan Z’ye tüm alanlarda hizmet vererek sektör mensuplarının teşviklerden yararlanmasını ve fuar dünyasının tüm zenginliklerinden faydalanmasını hedeflemektedir.
İstanbul Ticaret Odası üyelerinin ihracatını artırmak, yeni pazarlar bulmak, yabancı ortaklıklar tesis etmek ve hedef pazarlara ulaşmak için yurt dışı heyetleri programları düzenlemektedir. Bu sayede oluşturduğu
bağlantı ve raporlarla üyelerinin doğru adımlar atmasını sağlamaktadır.
İstanbul Ticaret Odası aynı zamanda her yıl birçok yabancı heyeti ağırlamakta, uluslararası toplantılara ve görüşmelere ev
sahipliği yapmaktadır. Bu görüşmelerde Türkiye ile ticaret ve iş birliği yapılabilecek konularda fikir alışverişinde bulunmaktadır.
İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret eden Ticaret ve Sanayi Odaları ile iş birliği anlaşması imzalanarak ikili ilişkilerin geliştirilmesine destek olunmaktadır.
Bu amaç doğrultusunda; uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmalar, forumlar, projeler gerçekleştirerek karşılıklı heyet ziyaretleri düzenlenmektedir.
Avrupa Birliği çalışmalarıyla üyeleri bu konuda bilgilendirerek Avrupa Birliği projelerini yürütmektedir.
Diğer uluslararası kuruluşlarla projeleri yürütmek ve üyelerin yararına projelerin geliştirmesini hedeflemektedir.
Ulusal ve uluslararası teşviklerin üye odaklı orta-uzun vadeli çalışmalarını yürütmektedir.
İstanbul Ticaret Odası, 2003 yılından itibaren önde gelen yerli ve yabancı ana sanayicileri, talep ve beklentileri doğrultusunda Türkiye’deki yan sanayiciler ile bir araya getirip ikili görüşmeler yapmalarını sağlayarak, ihtiyaçları olan tedarikçileri bulmalarını temin etmektedir.
Geleceğin girişimci ve yatırımcılarını hayata hazırlayan İstanbul Ticaret Üniversitesi, öğrencilerin eğitimlerini gerçek ortamda bir deneyim sunarak tamamlamaktadır.
Öğrenciler, İTO Meslek Komiteleriyle projeler ve araştırmalar yaparak gerçek piyasa deneyimleri edinirlerken, İTO sektörlerle üniversite arasında, iş birliğinin sağlanmasına katkıda bulunur.
İTO Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı Spor Kulübü Derneği gençlerin sportif faaliyetlerini destekleyerek ve geliştirerek çeşitli spor dallarında yeni yeteneklerin önünü açmaktadır.
Mesleki Eğitim
Okul Sanayi İş Birliği İstanbul Modeli çalışmalarımızın neticesinde Milli Eğitim Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Sanayi Odası ve Odamız iş birliğinde, okullarda eğitimi verilen meslek alanlarını sektörle birlikte belirlemek, tasarlamak ve mezunların niteliğini artırarak iş hayatına hazırlamayı sağlamak amacıyla İstanbul’da bulunan 54 okula “hamilik” yapılmaktadır. Okullarımızın makine ve teçhizat ihtiyaçlarının karşılanması noktasında da Odamız ciddi katkı sağlamaktadır.
Çağımızın yeni nesil iş modeli ve dünyayı şekillendiren girişimcilik ekosisteminin önemi gün geçtikçe artmaktadır. İTO bu gerçekliğe kayıtsız kalmayıp, girişim ekosisteminin gelişmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.
İstanbul Ticaret Odası hayata geçirdiği BTM (Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi) ve Teknopark İstanbul iştirakleriyle girişimcilere farklı hizmetler sunmakta, gelişimlerine katkıda bulunmak için hem tecrübesinden hem de imkânlarından faydalanmalarını sağlamaktadır.
BTM’de (Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi) farklı alanlardaki girişimcilere koçluk, çalışma alanları, yatırımcı buluşmaları gerçekleştiren İTO, ticari hayatta rotalarını nasıl çizmeleri gerektiğine dair yol göstermektedir.
Teknopark İstanbul’da ise girişimcilerin ihtiyaç duydukları teknolojik alt yapılar sunularak, girişimcilerin kendilerini geliştirmeleri sağlanmaktadır. İTO aynı zamanda yerli ve milli teknoloji markalarının doğup büyümesi için gerekli tüm çalışmaları Teknopark İstanbul’da gerçekleştirmektedir.
Tarih boyunca dünyanın göz bebeği olmuş İstanbul, birçok farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu sayede çok büyük bir kültürel mirasın varisidir. Özellikle Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Türk-İslam kültürünün öğelerinin zirve noktada yaşandığı İstanbul’un bu değerlerine sahip çıkılarak gelecek nesillere aktarılması, İTO’nun en önemli hedeflerinden biridir.
Yeni Cami Hünkâr Kasrı
Yeni Cami Külliyesi’nin bir parçası olan Hünkâr Kasrı, tarihi yarımadada bulunmaktadır. Klasik Osmanlı Mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan Yeni Cami Hünkâr Kasrı’nın içinde 17. yüzyıla ait nadide çiniler, sedefkârî, tunç alçı ve edirnekarî örnekleri bulunur. Kasrın giriş kapısındaki ağaç işçiliği, içerideki çinili ocaklar, duvarları kaplayan çinili panolar, renkli cam pencereler nadide işçilik örnekleri olarak kabul edilir. Çinilerin bir kısmı ise sadece kasrı süslemek için özel olarak yaptırılmıştır.
Yeni Cami Hünkâr Kasrı’nın aslına en uygun ve görkeminden hiçbir şey kaybetmeyecek şekilde restorasyonun sağlanmasını üstlenen İTO, restorasyonun ardından hem kültürel mirasımıza sahip çıkmış hem de burayı geleneksel sanatlarımız için bir merkez haline getirmiştir.
Yeni Cami Hünkâr Kasrı’nda her yıl 47 sergi ve sanatsal etkinlik sanatseverlerle buluşmaktadır.
Yeni Cami Hünkâr Kasrı’nda yer alan sanat dükkanları, her yıl onlarca sanatçıya ev sahipliği yaparak, sanatlarını icra etmelerine katkı sağlamaktadır.
Klasik sanatlarımızın önde gelen temsilcilerinin sergiler açtığı Yeni Cami Hünkâr Kasrı, Türk-İslam dünyasının sanat çalışmaları için önemli merkezlerinden biri olma yolunda ilerlemektedir.
Eğitim Yapıları ve Restorasyonlar
İstanbul Ticaret Odası, şehre değer katmak, gelecek nesillere kalıcı eserler bırakmak adına okul inşaatlarında ve restorasyonlarında aktif rol almaktadır. Aynı zamanda kültürel mimari miraslarını da restore ederek gelecek kuşaklara ulaşmasını sağlamaktadır.
Faaliyette Olan Eğitim Yapıları
• Kadınlar Çeşmesi İlkokulu
• Pendik İTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• İstanbul Ticaret Odası İlkokulu
• İstanbul Ticaret Odası Kanarya İlkokulu
• İstanbul Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi
• İstanbul Ticaret Odası Çatalca Çok Programlı Lisesi
• İTO Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi
• Şehit Asteğmen Ali Yılmaz İlkokulu
• İstanbul Ticaret Odası Orta Okulu
Restorasyonlar
• Yeni Cami Hünkâr Kasrı Restorasyonu
• Kızlarağası Mehmet Ağa Medresesi Restorasyonu
• Rüstem Paşa Medresesi Restorasyonu
İstanbul’un dünya turizminden aldığı payı artırmak, hizmet ve turizm sektörümüzün gelişmesine katkı sağlamak amacıyla İstanbul Ticaret Odası kurucuları arasında olduğu Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ve İktisadi İşletmesi olan İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (ICVB) aracılığıyla çalışmalar yürütmektedir. Özellikle turizm sektörünün en verimli alanı olan “Kongre Turizmi”nin gelişmesi için çalışmalar yapmaktadır.
İstanbul Ticaret Odası, memnuniyetin en önemli faktör olduğu kültür ve turizm sektöründe gelişimi sağlamak
adına kurulan Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TUGEV) ile düzenlediği faaliyetlerle sektöre değer katmaya
devam etmektedir.