İlk defa tescili gerçekleştirilecek olan iş makineleri için genel olarak aşağıda belirtilen belgeler aranmaktadır. Buna göre;
- İstanbul Ticaret Odası'na hitaben yazılmış ve iş makinesinin tescilini talep eden bir dilekçe,
- Fatura (Asıl ve fotokopi, ara faturalar da dahil olmak üzere tüm faturalar, ayrıca iş makinesi ithal edilmiş ise faturaya ek olarak gümrük giriş beyannamesinin aslı veya noter tasdikli sureti ve gümrük vergisinin ödendiğine dair makbuz).
- Araç sahibine ait ikametgâh Belgesi (Şahıslar için),
- Araç sahibine ait nüfus cüzdan fotokopisi (Şahıslar için),
- İmza sirküleri veya vekâletnamenin aslı ve fotokopisi (Gerçek veya tüzel kişi kendi işlemlerini takip etmeyecekse),
- Teknik belge (Makine Mühendisleri Odası’na kayıtlı bir makine mühendisi tarafından düzenlenmiş ve onaylanmış olacak ve asgari aşağıdaki bilgileri içerecektir)
Teknik belgede bulunması zorunlu olan asgari bilgiler şunlardır:
- Aracın cinsi
- Markası
- Modeli
- Tipi
- Net ağırlığı (kg)
- Şasi numarası
- Motor numarası
- Motor gücü (BG/kw)
- Yakıt cinsi (dizel/benzin/diğer)
- Mekanik-Hidrolik-Pnömatik-Halatlı
- Verim kapasitesi (ton/saat, kg/saat, kw/saat, psi)
- Uzunluk (cm)
- Yükseklik (cm)
- Genişlik (cm)
- Tekerlek adedi
- Lastik tekerlekli veya paletli olup olmadığı
- Lastik Adedi veya Palet Ebadı
- Ekipmanları
- Takribi Değeri (TL)
- Diğer Özellikleri
Örnek teknik belge için tıklayınız
- Ve varsa resim, broşür, şekil çizim gibi iş makinesine ait fikir verici ek dokümanlar,
- Araç Tecil İşlem Ücreti (1250,00.-TL) İstanbul Ticaret Odası veznesine peşinen yatırılır (Bu meblağ her sene sonu itibariyle değişmektedir.)
Örnek dilekçe için tıklayınız
İLK DEFA GERÇEKLEŞTİRİLECEK OLAN TESCİL İŞLEMLERİNE YÖNELİK
GENEL BİLGİ NOTU
İlk defa gerçekleştirilecek olan tescil işlemleriyle ilgili olarak, bahse konu tescil işlemlerinin tamamlanabilmesi için aşağıda belirtilen hususlarda herhangi bir eksikliğin bulunmaması ciddi önem arz etmektedir.
- Teknik belge ile ilgili olarak;
- Teknik belgede yer alan hanelerin eksiksiz olarak doldurulması,
- Teknik belgede, belgeyi hazırlayan makine mühendisinin, Makine Mühendisleri Odası Üye Sicil Numarası ile kaşe ve imzasının bulunması
- Teknik belgede, araç alıcısının/satıcısının/vekilinin kaşe ve yetkililerin imzasının bulunması
- Teknik belgeye sonradan herhangi bir bilgi eklenmemesi veya var olan bilgiler üzerinde oynama yapılmamış olması
- Teknik belgede yer alan aracın cins kodunun yabancı dilde yazılmamış olması (Sadece Türkçe) ayrıca birden fazla cins kodunu kapsamaması gerekmektedir. Bu itibarla teknik belgede, bu bilgilendirme notuna ekli cins kodlarından yalnızca bir tanesinin belirtilmesi zorunludur.
-İş Makinesi Bilgi Sisteminde bulunan cins kodlarına ulaşmak için tıklayınız-
- Fatura ile ilgili olarak;
- Satıcı tarafından tanzim edilen faturada ve varsa ek sayfalarında mutlaka yetkili kişinin kaşe ve imzasının bulunması
- Teknik belgede yer alan bilgilerle faturada yer alan bilgilerin mutlak surette eşleşmesi gerekmektedir,
- Faturada şase ve motor numarasının yanı sıra cins/tip bilgilerinin de yer alması
- Faturada yer alan iş makinesi cins kodunun yabancı dilde yazılmamış olması (Sadece Türkçe) ayrıca birden fazla cins kodunu kapsamaması zorunludur.
- Yetkili Satıcı Belgesi;
- İthal menşeli iş makineleri için ithalatçı firmanın söz konusu iş makinesini Türkiye’de satmaya yetkili olduğunu gösteren ve karşı ülkedeki satıcıdan alınmış geçerli bir distribütörlük veya yetkili satıcı belgesinin bulunması
- İthalatçı ile tescili talep eden kişi dışındaki tüm ara satıcılar için bahse konu aracın Türkiye’de satışında yetkili olunduğunu gösteren geçerli bir bayilik belgesinin bulunması
- Gümrük beyannamesiyle ilgili olarak;
- Beyanname ile satıcı/ithalat faturasının eşleşmesi
- Gerekli hallerde, gümrük beyannamesine ekli listenin tescil müracaat dosyasına eklenmesi
- Gümrük Giriş Beyannamesi’nde muayene memurunun mühür/onayının bulunması
- Beyannamenin okunaklı olması
- Gümrük beyannamesine ilişkin ödendi makbuzunun dosyada mutlaka bulunması
- Gümrük beyannamesinde veya beyannameye konu ithalat faturasında aracın şase ve motor bilgilerinin yer alması zorunludur. Gümrük beyannamesinde iş makinesi şase-motor veya ithalat fatura bilgisi bulunmayan iş makineleriyle ilgili olarak, mutlaka aracın Türkiye’deki distribütörü tarafından hazırlanmış olan ve bu durumu açıklayan bir ithalatçı beyan yazısının tescil müracaat dosyasına eklenmesi gerekmektedir.
Türkiye’ye girişi, yani gümrük işlemleri belgelenemeyen iş makinelerinin tescil işlemlerine ilişkin, ilgili mahkemeden alınacak olan mülkiyetin tespitine yönelik bir mahkeme kararı talep edilmektedir.
Yerli üretim iş makineleri için satış faturası ile faturaya ek olarak söz konusu makinenin Türkiye’de üretildiğini gösteren geçerli bir belgenin (Kapasite raporu veya yerli malı belgesi gibi) ibrazı zorunludur.
Ayrıca tescili talep eden kişi dışındaki tüm ara satıcılar için bahse konu aracın satışında yetkili olduğunu gösteren üreticiden alınmış geçerli bir bayilik belgesinin ibrazı zorunlu olup, bunun mümkün olmadığı durumlarda (makinenin birden çok defa olmak üzere faturayla el değiştirmesi halinde) ise yine ilgili mahkemeden alınacak olan mülkiyetin tespitine yönelik bir mahkeme kararı talep edilmektedir.
- Yasal süresi içerisinde (satın alınma veya gümrükten çekilme tarihinden itibaren 3 ay) tescili gerçekleştirilmeyen iş makinelerine yönelik ceza tutanağı ile ödeme dekontunun dosyada bulunması zorunludur. Söz konusu idari para cezasının doğru şase numarası üzerinden kestirilmesi önem arz etmektedir.
- 6361 Sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu uyarınca gerçekleştirilen kira şerhi işlemlerinde, gerçek ve tüzel kişi kiracılara ait Vergi/T.C. Kimlik bilgilerini gösteren belgelerin okunaklı birer örneğinin dosyaya eklenmiş olması gerekmektedir.
- Tescil başvuru dilekçesi ile ilgili olarak,
- Milli Savunma Bakanlığı’nın direktifi doğrultusunda, tescil başvuru dilekçesinde araç sahibinin (Araç sahibinin vekil tayin ettiği gerçek veya tüzel kişilerin değil ) güncel sabit telefon numarasının mutlaka yer alması
- Tescile konu aracın sahiplik bilgileri ile tescil müracaat dilekçesinin uyuşması (yanlış firma unvanının yazılmaması veya dosyaya yanlış vekâletnamenin eklenmemiş olması) gerekmektedir.
Bu şartlar altında, yukarıda belirtilen hususlardan en az bir tanesinde herhangi bir eksiklik tespit edilmesi halinde, söz konusu eksiklikler giderilmeden bahse konu iş makinesinin tescil edilmesi mümkün bulunmamaktadır.