Yerli Malı Belgesi ve Sureti

Yerli Malı Belgesi ve Sureti

*** ÖNEMLİ DUYURU ***
Sanayi Kapasite Raporları ve Yerli Malı Belgeleri başvurularını üyeden başlatarak TOBB ‘a kadar ulaşmasını sağlayacak Sanayi Bilgi Sistemi (SBS)‘nin son haliyle bir geçiş süreci planlanmış olup, bu plan çerçevesinde “21 Ekim Pazartesi (dahil) – 29 Ekim Salı (dahil) tarihleri arasında herhangi bir Sanayi Kapasite Raporu ve Yerli Malı Belgesi başvurusu fiziki veya elektronik ortamda Odamızca alınmayacak ve 30 Ekim itibariyle bütün başvurular SBS (sanayi.org.tr) üzerinden online( çevrimiçi )  olarak gerçekleştirilecektir.” 

Geçiş sürecinde meydana gelen sorunların hızlı bir şekilde çözümlenebilmesi için TOBB bünyesinde bir çağrı merkezi kurulacak olup 30.Ekim.2024 Çarşamba tarihi itibariyle  0 312 218 29 80  numarası üzerinden hizmet verecektir. 

Not: Başvuru hakkındaki kılavuz bilgileri içeren dosyayı aşağıda yer alan dökümanlar kısmında bulabilirsiniz. 

YERLİ MALI BELGESİ

Kamu ihalelerinde talep edilen ve firmalara %15’ e kadar fiyat avantajı sağlayan Yerli Malı Belgesi Tebliği 13.09.2014 tarih, 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Yerli Malı Belgesi talep eden firmaların İstanbul Ticaret Odası tarafından tanzim edilmiş aktif raporuna istinaden ,  sanayi.org.tr  Internet adresinden online olarak başvuru yapabilirler.

YERLİ MALI BELGESİ İÇİN KABUL EDİLECEK ŞARTLAR

  • Bakanlık tarafından düzenlenen Sanayi Sicil Belgesine sahip sanayi işletmeleri tarafından üretilmesi ve Sanayi Sicil Belgesindeki “Üretim Konusu” içeriğinde yer alması.
  • Tamamen Türkiye’de üretilen veya elde edilen ürünler ile üretim sürecinin önemli aşamalarının ve ekonomik yönden gerekli görülen en son esaslı işçilik ve eylemin Türkiye’de yapılmış olması.

Ürünün yerli katkı oranının en az %51 olması gerekmektedir.Ürünün Yerli Katkı Oranının hesaplanması için ;

Yerli Katkı Oranı Hesap Cetvelinin üretici tarafından doldurulması gerekmektedir. Yerli Katkı Oranı Hesabı üretici tarafından yapıldıktan sonra mali yönden serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ya da yeminli mali müşavir tarafından incelenerek resmi kayıtlara uygunluğu onaylanır. Bu inceleme sırasında ürünün üretiminde kullanılan ithal ve yerli girdiler; defter kayıtları, faturalar, SGK bildirgeleri, gümrük giriş beyannameleri ve benzeri belgeler göz önünde bulundurularak tespit yapılır. Üretici serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ya da yeminli mali müşavirler arasından muhasebecisini/müşavirini belirler.

Yerli Katkı Oranı teknik yönden incelemesi ise Eksper tarafından yapılır. Eksper, üretici tarafından üniversitelerin ilgili bölümlerinden konularında uzman kişiler arasından belirlenir veya üyesi olduğu Oda’dan talep edilir. Eksper yerli katkı oranı hesabının teknik yönden incelemesini yaparak hesaplamanın doğruluğunu onaylar. Bu inceleme sırasında üretimde kullanılan girdiler üretim teknolojisi ve prosesi göz önünde bulundurularak kontrol yapılır.

YERLİ MALI BELGESİ İÇİN BAŞVURU İÇİN GEREKLİ BELGELER

Üreticiler, Yerli Malı Belgesi Başvurusunu sanayi.org.tr online SBS sistemi üzerinden başvuru yapabilirler.

Online sistemde başvuru yapılabilmesi için yetkilendirme dilekçesine ek dökümanlar kısmından ulaşabilirsiniz. Yetkilendirme yapılan kişi kendi T.C. no ve e-devlet şifresi ile sisteme başvuru yapmak üzere giriş yapabilmektedir.     

  • Tüzel kişiler için, üreticiyi temsil ve ilzama yetkili kişi/kişilerin imza sirkülerinin aslı veya noter onaylı sureti; gerçek kişiler için aslı ibraz edilmek kaydıyla kimlik fotokopisi,
  • Üreticiyi veya üreticiyi temsil ve ilzama yetkili kişi/kişiler tarafından imzalı Taahhütname,
  • Yerli Katkı Oranı Hesap Cetveli (Ek3.A) ve hesaplamada baz alınan belgeler,(fatura + ssb), Sanayi sicil belgesi temin edilmemesi durumunda , ürün ithal kısma yazılır. (Ek3.B)de işçilik ile ilgili hesaplama yapılarak, fatura veya sgk tahakkuk belgeleri fotokopisi.
  • (Ek3.C)genel sabit giderlere ait fatura (kira, elektrik, su vb.)genel giderler.
  • Serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirin ruhsat sureti, firma ile arasındaki sözleşme.(kaşe-imzalı veya e-imza olarak )
  • Eksperin konusunda uzman olduğunu gösteren belge sureti (diploma, çalıştığı veya bağlı olduğu kurum/kuruluş kimlik kartı ve benzeri).
  • Not: Yerli malı belgesi başvurusu sırasından ürün bilgileri sekmesinde "ürün cins" kısmını mutlaka doldurunuz. Ürün cinsi sadece tek bir ürünü (örn: cihaz, makine, sistem vb.) belirtecek şekilde ifade edilmeli, çoğul ifadeler (örn: aletleri, cihazları, makineleri, sistemleri vb.) kullanılmamalıdır.

Ayrıca ürüne bağlı olarak aşağıda belirtilen belgelerin asılları ibraz edilmek kaydıyla suretleri dilekçe ekinde yer alır :

  • Sanayi Sicil Belgesi sureti
  • Gıda İşletme Kayıt veya Onay Belgesi sureti
  • Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi veya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili kayıt belgesi sureti (Örtüaltı Kayıt Sistemi ve benzeri)
  • Müstahsil makbuzu veya fatura sureti
  • Maden Ruhsatı sureti
  • Diğer bilgi ve belgeler (kullanılan girdilerin menşei ve benzeri)

Başvuru yapıldıktan sonra üretici tarafından hazırlanan tüm bilgi ve belgeler, ilgili Oda/Borsa tarafından Tebliğ ve Uygulama Esaslarına uygunluk açısından sanayi.org.tr SBS sisteminde, Yerli Malına konu sanayi ürününün Sanayi Sicil Belgesi ve Kapasite/Ekspertiz Raporu ile uyumlu olup olmadığı kontrol edilir. Yerli Malı belgesi elektronik ortamda kontrol işlemlerinden sonra onaylandıktan sonra, sanayi.org.tr  SBS sisteminde onaylanan belge aktif olarak firma tarafından sistemden ulaşılabilinir.

>1.ÜRÜN YMB ODA ÜCRETİ   : 3.720 TL.

>2.ÜRÜN VE SONRASI ODA ÜCRETİ : 2.470 TL.

(Tüm ücretler, online sistem (sanal pos) üzerinden ödenecektir. )

Belirtilen ücretler 01.01.2025 tarihinden itibaren geçerlidir.

    Yerli Malı Belge Sureti / e-imzalı başvuru koşulu hk. ;

ÖNEMLİ UYARI :BU KISIMDAN SADECE SURET BAŞVURULARI 30. EKİM 2024  TARİHİNDEN ÖNCEKİ AKTİF BELGELER İÇİN BAŞVURALAR YAPILMAKTADIR.

  • Firmanın talebi halinde geçerli yerli malı belgesi sureti 60.00-TL.ücretle e-imzalı olarak verilebilmektedir. 

          Talebinizi, itokapasite@ito.org.tr adresine mail olarak ;

  • Firmanın sicil no/unvanını belirterek ve aşağıda belirtilen Oda hesabına 60.00-TL ücretin ödeme  dekontunu mail ile tarafımıza iletmeniz halinde ,  
  • Talebiniz doğrutulsunda firmaya ait e-posta adresine, mail olarak e-imzalı yerli malı belgesi sureti, mesai saatleri içerisinde oluşturularak aynı gün iletilmektedir .

GARANTİ BANKASI - İSTANBUL TİCARİ ŞUBESİ (Not: Yalnızca Yerli malı belgesi suret(fotokopi) ödemesi (60TL) için kullanılan bu hesaba kesinlikle Yerli malı belgesi başvuru ücreti ödemesi yapmayınız.)

Şube Kodu : 1675
Hesap No   : 1299795
IBAN NO   : TR87 0006 2001 6750 0001 2997 95

Alıcı Adı : İstanbul Ticaret Odası     

Açıklama : Yerli Malı Belgesi sureti ücreti.

Dokümanlar

Sosyal Medyada Biz

ITO Symbol