ATA karnesi;
Özellikle ihraç ürünlerimizin potansiyel pazarlara tanıtımında, gerek sergi ve fuar gibi organizasyonlarda sergilenecek malların gerekse bir organizasyon olmaksızın potansiyel alıcılara numune olarak götürülecek malların geçici olarak yabancı ülkeye kabulünde veya bir mesleğin icrası için gerekli malzemenin geçici olarak yurt dışına götürülmesinde mahalli gümrük formalitelerinden kurtulmak ve gümrüksüz girişini sağlamak gibi işlevleri görür.
Eşyanın milletlerarası dolaşımını kolaylaştırmak işlevini gören ATA karneleri, İTO üyesi olan firmaların yanı sıra diğer Oda üyeleri olan firmalara, kamu kurum ve kuruluşlarına ayrıca diğer gerçek ve tüzel kişilere verilmektedir.
ATA Karnesi alan firmaların İhracatçı Birlikleri tarafından sağlanan teşvik yardımından faydalanabilmeleri amacıyla ATA karnesi sayfa fotokopileri firmanın talebi halinde ATA karnesinin iadesi sırasında onaylanarak ilgili firmaya İstanbul Ticaret Odası’nca verilir.
ATA Karnesi işlemi Eminönü merkez biriminden yapılmaktadır.
ATA Karnesi İle İlgili Açıklama
Eşyaların gümrük vergisine tabi olmadan geçici kabulüne imkan sağlayan, teminat yerine geçen ve beyanname olarak kabul edilen bir belgedir.
ATA KARNESİ BEDELİ: 1.600,00 TL
Almanya
Hindistan
Makedonya
Amerika
Hollanda
Malezya
Andorra
Hong Kong
Moğolistan
Arnavutluk
İngiltere
Malta
Avustralya
İran
Mauritis
Avusturya
İrlanda
Meksika
Bahreyn
İsrail
Moldova
Belçika
İsveç
Norveç
Beyaz Rusya
İsviçre
Pakistan
Birleşik Arap Emirlikleri
İspanya
Polonya
Bosna-Hersek
İtalya
Portekiz
İzlanda
Romanya
Bulgaristan
Japonya
Rusya
Cebelitarık
Kanada
Senegal
Cezayir
Karadağ
Sırbistan
Çek Cumhuriyeti
Katar
Singapur
Çin Halk Cum.
Kazakistan
Slovak Cumhuriyeti
Danimarka
Kıbrıs Rum Yönetimi
Slovenya
Endonezya
Kore
Sri Lanka
Estonya
Letonya
Şili
Fas
Litvanya
Tayland
Fildişi Sahili
Lübnan
Tunus
Finlandiya
Lüksemburg
Türkiye
Fransa
Macaristan
Ukrayna
Güney Afrika Cum.
Madagaskar
Yeni Zelanda
Hırvatistan
Makao
Yunanistan
Bir işçilik görmesi veya tamir edilmesi istenilen eşyalar ATA Karneleri ile ithal edilemezler
ATA Karnelerinin geçerlilik süresi, verildikleri tarihten itibaren bir yıldır.
ATA karnesinin geçerlilik süresinden daha uzun bir süre eşyanın geçici ithalat rejimi altında kullanımı talep edilmesi halinde,mevcut karnenin süresi uzatılamayacağından,teminat aranmaksızın yeni bir ATA karnesi ile kullanımına devam edilebilir.Bu durumda,karne hamili mevcut karnenin geçerlilik süresi içinde,gerekçeleri ile birlikte doğrudan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne başvuruda bulunarak yeni bir karne düzenlenmesini talep edebilir.Birlik tarafından gerekli araştırma yapılarak,geçici ithalat ülkesi gümrük makamlarının kabul etmesi koşuluyla,mevcut karnenin yerine yeni bir karne düzenlenebilir.
ATA Karneleri geçerlilik süresi içinde olmak kaydıyla, ülkemizden dört kez geçici ihraç ve tekrar ithal işlemi yapılmasına aynı şekilde, ATA karnelerinin geçerli olduğu ülkeler dört kez geçici ithal ve tekrar ihraç işlemi ile dört ülkeden transit geçiş işlemi yapılmasına imkan vermektedir.
ATA karnesi başvuruları https://atak.tobb.org.tr/Portal/Anasayfa adresi üzerinden elektronik ortamda yapılmaktadır.
ATA Karnesi başvurusunun yukarıda izah edildiği üzere https//atak.tobb.org.tr web adresinden yapılarak ilgili karnenin hamilince mevzuata uygun basımının yapılması ve basım yapılan karne ile Odamıza gelinmesi önemle duyurulur.
ATA Karnesi kapsamı eşyanın toplam değerinin yüzde ellisi (%50) oranında alınır.
Teminat olarak:
Nakit (TL) ve döviz olması halinde aşağıda belirtilen İTO'nun banka hesaplarına yatırılır.
|
Hesap No |
İBAN No |
Banka Adı |
EURO için |
055-60651949 |
TR98 0006 7010 0000 0060 6519 49 |
Yapı ve Kredi Bankası Sultanhamam Şubesi |
USD için |
055-60635877 |
TR64 0006 7010 0000 0060 6358 77 |
Yapı ve Kredi Bankası Sultanhamam Şubesi |
TL için |
055-60614779 |
TR29 0006 7010 0000 0060 6147 79 |
Yapı ve Kredi Bankası Sultanhamam Şubesi |
Firmaların banka hesaplarındaki meblağlara Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (Ankara) adına yapılacak bloke.
Banka Teminat Mektubu (TL. veya döviz)
Taahhütname EK1 Formu firmanın taahhütte bulunmaya yetkili kişilerince imzalanarak kaşelenecek ve yetkili ismi belirtilecektir.
Dövize natık teminat mektuplarında yazılı talep tarihindeki “TCMB döviz satış kuru” ifadesi yer alacaktır.Teminat mektubunun konusuna "ATA Karnesi kapsamı eşya ibaresinin yazılması zorunludur".
Kuyumculuk Sektörüne Uygulanacak Teminat Oranları:
Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) 71.13, 71.08 ve 71.06 olan eşya için, döviz cinsinden teminat verildiği takdirde, Ek. IV ’de belirtilen ülkelere göre teminat oranları uygulanır. Karne hamilinin teminat oranları birbirinden farklı olmak üzere birden fazla ülkeye gitmesi halinde, en yüksek teminat oranlı ülkeye göre teminat alınır.
Karne hamili, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) 71.13, 71.08 ve 71.06 olan eşya için, döviz cinsinden teminat verildiği takdirde, Ek. V ‘de yer alan taahhütname alınır.
Gümrük Tarife istatistik Pozisyonu (GTİP) 71.13, 71.08 ve 71.06 olan eşya için, döviz cinsinden teminat verildiği takdirde, Ek. IV ‘de belirtilen ülkelere göre teminat oranı uygulanması kapsamında, karne hamilinin ATA karnesi başvurusu esnasında Odaya beyan ettiği ülke dışında ülkeye gittiği tespit edildiği takdirde, ATA karnesine karşılık Birlik lehine alınan teminat iade edilmez.
Kuyumculuk Sektörü için Taahhütname Örneği EK-V ile teminat oranlarına göre ülke listesi EK-IV
ATA karnesi içindeki koçanlara işlemler usulüne uygun olarak yaptırılıp gerekli kısımlar gümrüklerce doldurularak gümrük mühürü ile mühürlenmelidir. Yabancı gümrük makamları tarafından açılan takibatların kapatılabilmesi amacıyla yurt dışından çıkış sırasında yeniden ihracat ve yurda dönüş esnasında yeniden ithalat dip koçanlarının mühürletilmesi ve genel liste sıra numaraların yazdırılması gerekmektedir.
ATA karnelerinin en geç geçerlilik süreleri bitiminden itibaren bir ay içinde İstanbul Ticaret Odası’na iade edilmesi gerekmektedir.
Karne dip koçanlarına genel liste sıra numaraları yazılmamış olan ATA karneleri için alınan teminatlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce (TOBB) iade edilmeyecektir.
ATA karnesinin iade ve teminat çözümüne dair işlemler elektronik ortamdan gerçekleştirilmektedir. İade talebinde bulunan karne hamili, karnenin gümrük mühürlerinin uygulanmış olduğu dip koçanları elektronik ortamda tarayarak ilgili internet sitesine yükleme yapar ve karne iadesi ve bilahare teminat iadesi talebinde bulunur.
Teminatsız olarak ATA karnesi kullanmak isteyen kamu kurumları,talepleri,gerekçeleri,eşyanın niteliği ve değerini gösteren bir liste ile birlikte yazılı olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne iletilir.Birlik tarafından uygun bulunan talepler,İTO'ya yazılı olarak bildirildikten sonra talep sahibine teminatsız olarak ATA karnesi verilir.
Bilahare, kamu kurumlarına teminatsız olarak düzenlenecek ATA karneleri için Taahhutname (Ek.II) alınarak ve talep eden kurum adına bağlayıcı işlemler yapmaya yetkili olanlar tarafından imza edilerek;dilekçe eşyanın niteliği ve değerini gösteren bir liste ile birlikte İTO'ya müracaat yapılır.
Geçerlilik süresi bitiminden itibaren üç ay sonunda sahip olduğu karneyi iade etmeyen kamu kurumları adına,söz söz konusu karne iade edilene kadar teminatsız olarak karne düzenlenmez.
Karneleri usulüne uygun olarak kullanmadığı tespit edilen veya ATA karnesi kullanımından doğan yükümlülüklerini yerine getirmeyen kamu kurumlarına,söz konusu sorunlar giderilene kadar teminatsız olarak karne düzenlenmez.
Bir kamu kurumunun aynı anda teminatsız olarak kullanmakta olduğu ATA karnesi sayısı yirmi beş adedi geçemez.