Sanayinin Üretim Üssü Organize Sanayi Bölgeleri (OSB)

Sanayinin Üretim Üssü Organize Sanayi Bölgeleri (OSB)

  • Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olup, OSB kuruluş işlemleri 4562 sayılı OSB Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak yürürlüğe giren OSB Yer Seçimi Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmektedir.
     
  • Söz konusu mevzuat kapsamında, OSB kuruluş talepleri ilgili Belediyeler ve kamu kurumlarının görüşü ile Valilik uygun görüşü ile Bakanlığa intikal ettirilmekte, intikale müteakip, OSB mevzuatı kapsamında Bakanlıkça yapılacak değerlendirmenin ardından yer seçimi çalışmaları başlatılmaktadır.
     
  • 1960 yılında başlayan planlı kalkınma döneminde, sanayinin “lokomotif” sektör olduğu belirtilerek, ekonomik dengelerin kurulması, ekonomik ve toplumsal kalkınmanın birlikte gerçekleştirilmesi, büyüme ve sanayileşmeye önem verilmesi gibi uzun dönemli hedefler belirlenmiş ve bu belirlenen hedefler doğrultusunda ülkemizde sanayinin geliştirilmesi amacıyla uygulamaya konulan pek çok teşvik tedbirlerinden biri olan OSB uygulamalarına ilk olarak 1962 yılında Bursa’da bir OSB kurulmasıyla başlanmıştır.
     
  • Ülkemizde T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı 362 OSB bulunmakta olup, son olarak Gaziantep’te Nurdağı OSB, Edirne’de Uzunköprü Atatürk OSB kurulmuştur.
     
  • Bununla birlikte, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı 42 Tarıma Dayalı İhtisas OSB (TDİOSB) ile birlikte ülkemizdeki toplam OSB sayısı 404’e ulaşmıştır.
     
  • İstanbul il sınırları içerisinde 7’si çeşitli sanayi kollarını karma şekilde barındıran, 2’si ise deri ve biyoteknoloji konusunda “ihtisas OSB” olmak üzere 9 adet OSB bulunmaktadır.
     
  • Marmara Bölgesi’nde ise halihazırda, inşaat halinde ve planlama aşamasında olanlar da dahil olmak üzere;

- İstanbul’da 9,

- Balıkesir’de 9,

- Bilecik’te 8,

- Bursa’da 17,

- Çanakkale’de 4,

- Edirne’de 5,

- Kırklareli’de 5,

- Kocaeli’de 14,

- Sakarya’da 9,

- Tekirdağ’da 14,

- Yalova’da 5 olmak üzere,

toplam 99 adet OSB bulunmaktadır.

  • OSB’lerde yer alacak işletmeler için ilgili mevzuat kapsamında aşağıdaki teşvik ve destekler verilmektedir;


1) Kredi Desteği

OSB faaliyetleri için gerekli olan ve Bakanlıkça uygun görülecek projelerin tamamına kadar olan kısmı kredi ile desteklenebilmektedir.

2) Gelir / Kurumlar Vergisi Muafiyeti

OSB’lerin altyapılarını hazırlamak ve buralarda faaliyette bulunan işletmelerin, arsa, elektrik, gaz, buhar ve su gibi ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla elde edeceği gelirler Kurumlar Vergisi’nden muaftır.

3) Emlak Vergisi Muafiyeti

- OSB’lerde yer alan binalar emlak vergisinden muaftır (kiraya verilmemesi şartıyla)

- OSB’ler için iktisap olunduğu veya bu bölgelere tahsis edildiği kabul edilen arazi, vergiden muaftır.

4) KDV Muafiyeti

OSB kurulması amacıyla oluşturulan iktisadi işletmelerin arsa ve işyeri teslimleri KDV’den istisnadır.

Ayrıca, OSB’lerin su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme, yenilenebilir ve diğer enerji tesisleri ile yol yapımına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları KDV’den istisnadır.

5) Damga Vergisi Muafiyeti

OSB’lerde bulunan arsaların tahsisine ilişkin düzenlenen sözleşmeler ve taahhütnameler damga vergisinden istisnadır.

6) Harç İstisnası

OSB’lerde yer alan gayrimenkullerin ifraz veya taksim veya birleştirme işlemleri, söz konusu bölgelerde bulunan arsaların tahsisi nedeniyle şerhi gerektiren işlemler ile bu arsa ve üzerine inşa edilen binaların tahsis edilene devir ve tescili işlemleri ve cins değişikliği işlemlerinden alınan harçtan istisnadır.

OSB’lerde yapılan yapı ve tesisler, Bina İnşaat Harcı ve Yapı Kullanma İzni Harcı’ndan müstesnadır.

Ayrıca OSB’lerin ilk kez yapılan veya istek üzerine gerçekleştirilen müteakip parselasyon işlemlerinde teşvik belgesine haiz olan OSB’ler bu harçtan muaftır.

7) Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar Kapsamında Bir Alt Bölge Desteğinden Yararlanma

Büyük ölçekli yatırımlar veya bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında teşvik belgesi düzenlenen yatırımlar, belirli şartlar dahilinde vergi indirimi ve sigorta primi işveren hissesi desteği açısından bulundukları bölgenin bir alt bölgesinde sağlanan oran ve sürelerde bu desteklerden yararlanabilir.

8) Arsa Tahsisi Desteği

OSB Kanununun ek 3.Maddesi 2018/11773 sayılı BKK, OSB’lerde Yer Alan Parsellerin Tamamen veya Kısmen Bedelsiz Tahsisine Dair Yönetmelik kapsamında arsa tahsisi yapılmaktadır.

9) Yapı Denetim Kuruluşlarına Ödenecek Hizmet Bedeli İndirimi

Yapı denetim kuruluşlarına ödenecek hizmet bedeli, OSB sınırları içerisinde yer alan tüm yapılar için %35’i geçmemek üzere indirimli uygulanır.

10) Kredi Faiz Desteği

OSB’lerin iç ve dış kaynaklardan kullanacakları krediler için Bakanlıkça belirlenen miktarlarda kredi faiz desteği verilebilmektedir.

 

Sosyal Medyada Biz

ITO Symbol